Virtual Reality-therapie: alles wat u moet weten (2023)

Commissies die we verdienen via partnerlinks op deze pagina hebben geen invloed op onze meningen of beoordelingen. Onze redactionele inhoud is gebaseerd op grondig onderzoek en begeleiding van deForbes Gezondheidsadviesraad.

Virtual Reality-therapie: alles wat u moet weten (1)

Inhoudsopgave

 • Wat is virtual reality-therapie?
 • Wie is een kandidaat voor Virtual Reality-therapie?
 • Wat zijn de voordelen van Virtual Reality-therapie?
 • Heeft Virtual Reality-therapie risico's?
 • De toekomst van virtual reality-therapie

{{ tocState.toggleTocShowMore ? 'Toon meer' : 'Toon minder' }}

Het gebruik van virtual reality voor entertainment is niet ongewoon. Als je ooit een 3D-bril hebt vastgemaakt, weet je waarschijnlijk hoe meeslepend de ervaring is. Maar virtual reality is niet alleen voor plezier en games: het wordt een steeds populairdere modaliteit voor geestelijke gezondheidszorg.

Virtual reality-therapie is niet hetzelfde alsteletherapie, of via video met een therapeut praten in plaats van naar hun kantoor te pendelen. Bij correct gebruik bieden computergesimuleerde werelden - die gebruikers onderdompelen in een digitale omgeving - een diepgaande vorm van behandeling voor veel psychische aandoeningen.

Hier is alles wat u moet weten over virtual reality-therapie, inclusief hoe het werkt, voor welke omstandigheden het het meest effectief kan zijn en waar u moet beginnen als u denkt dat het een optie voor u zou kunnen zijn.

Ontdek onze aanbevolen online therapiesponsors

BedrijfslogoForbes gezondheidsbeoordelingenBekijk meerlearn_more_cta_below_textKom meer te weten
Virtual Reality-therapie: alles wat u moet weten (2)Bereik uw potentieel met Talkspace online therapie
 • Duizenden gediplomeerde therapeuten
 • Bericht uw therapeut 24/7
 • Verzekerde leden betalen gemiddeld $ 20 copay of minder
Ontvang $ 85 korting op uw eerste maand bij Talkspace! FORBES85 gebruiken bij het afrekenen
Kom meer te wetenOp de website van Talkspacehttps://talkspace.pxf.io/c/1955282/1374290/14729
Virtual Reality-therapie: alles wat u moet weten (3)Handige en betaalbare online therapie met Betterhelp
 • $ 60- $ 90 per sessie
 • Gebruikers kunnen binnen 48 uur worden gekoppeld aan een therapeut
 • Communiceer via telefoon, video of berichten wanneer u denkt dat dit nodig is
Geniet van 20% korting op uw eerste maand met code "forbes"
Kom meer te wetenOp de website van BetterHelphttp://www.betterhelp.com/forbes
Virtual Reality-therapie: alles wat u moet weten (4)Menselijke, virtuele geestelijke gezondheidszorg van artsen die een verzekering afsluiten
 • Houdt zich aan de hoogste zorgnormen
 • Vertegenwoordigt een breed scala aan specialiteiten en identiteiten
 • Biedt virtuele bezoeken, flexibele planning, medicatiebeheer en afstemming van therapeuten
Kom meer te wetenOp de website van Talkiatryhttps://www.trv6hh.com/4RQSJ/2CTPL/
Virtual Reality-therapie: alles wat u moet weten (5)Geestelijke gezondheidsondersteuning voor uw hele wezen
 • Maak virtueel kennis met een therapeut, voorschrijver of beide
 • Aangepaste behandelplannen gemaakt met uw therapeut
 • Behandeling beschikbaar voor angst, depressie, slapeloosheid, stress, PTSS en meer
Ontvang 50% korting voor de eerste maand van elk abonnement met code FORBES50
Kom meer te wetenOp de website van Cerebralhttps://cerebral.sjv.io/c/1955282/999612/12128

Wat is virtual reality-therapie?

Donna Davis, Ph.D., de directeur van het Oregon Reality Lab in Portland, Oregon, en een expert in virtual reality-therapie (VRT), legt uit dat VRT wordt gebruikt in een door de computer gegenereerde of 3D-omgeving. Ze legt uit dat VRT totaal anders is dan teletherapie. Terwijl teletherapie virtueel uitgevoerde gesprekstherapie is (zoals via Zoom), draait het bij VRT om het gebruik van een virtuele wereld, zoals een computerspel of een headset. Het is ook belangrijk op te merken dat er een gediplomeerde therapeut bij betrokken moet zijn om het als therapie te beschouwen. Apps of YouTube-filmpjes die bedoeld zijn ter ontspanning of om meditatie te versterken, zijn technisch gezien geen VRT aangezien er geen therapeut bij betrokken is.

Er is een specifiek type VRT genaamd virtual reality exposure therapy (VRET), dat iemand onderdompelt in een 3D-omgeving die extreem echt aanvoelt. Vaak, maar niet altijd, gebeurt dit met behulp van een headset. Een voorbeeld van dit type therapie is dat als iemand hoogtevrees heeft, de 3D-omgeving een glazen lift kan weergeven en kan worden gebruikt om hen te helpen hun angst te overwinnen. VRET wordt ook gebruikt om mensen met andere soorten fobieën te helpenposttraumatische stressstoornis (PTSS)en slachtoffers van geweld.

Maar VRT is niet altijd meeslepend op dit niveau. Dr. Davis zegt dat een andere vorm van VRT het praten is met een therapeut onder het mom van een avatar in een computergegenereerde omgeving. Dr. Davis heeft bijvoorbeeld gewerkt met een virtual reality-ondersteuningsgroep voor mensen met de ziekte van Parkinson op het online platform Second Life, waarin gebruikers een 3D-personage kunnen creëren in een alternatief universum. De groep "ontmoet" al meer dan 10 jaar regelmatig. "Mensen in de groep maken een avatar en voelen zich meer op hun gemak als ze zich openstellen terwijl hun ware fysieke identiteit niet wordt onthuld", zegt ze.

Aangezien VRT nog nieuw is, zijn er nog niet zoveel therapeuten opgeleid in het gebruik ervan als voor meer gangbare vormen van therapie. Hierdoor kan het moeilijk toegankelijk zijn. Het advies van Dr. Davis is om op Google te zoeken naar klinisch therapeuten bij u in de buurt en te kijken of de aanbieders een VRT- of VRET-opleiding hebben. Virtual Reality International is een andere nuttige bron met een database van VRT-therapeuten.

Hoe succesvol is virtual reality-therapie?

Lucy Dunning, een erkende professionele counselor in Marietta, Georgia, die VRET gebruikt in haar counselingpraktijk, zegt dat omdat het concept relatief nieuw is, er nog steeds gegevens verschijnen over hoe succesvol het op de lange termijn is. Maar vroeg onderzoek wijst op veelbelovende resultaten. "Het is vooral succesvol gebleken voor mensen met PTSS, angst en chronische pijn", zegt ze.

Virtual reality-therapie in de vorm van VRET heeft een gerapporteerd slagingspercentage van tussen de 66% en 90% voor mensen met PTSS wanneer het wordt gebruikt omcognitieve gedragstherapie (CBT), volgens onderzoek uit 2022 inJMIR Serious Games[1]Reality Applications in Chronic Pain Management: systematische review en meta-analyse. JMIS Serious Games. 2022;10(2):34402.. Het is ook aangetoond dat het aanzienlijk helpt bij pijnverlichting in plaats van medicijnen. In een studie inAnnalen van gedragsgeneeskunde, werden slachtoffers van brandwonden getransporteerd naar een besneeuwde wereld, interactie met sneeuwmannen en sneeuwballen gooien. Dit verminderde hun fysieke pijn tussen 35% en 50%[2]Hoffman H, Chambers G, Meyer W, Arceneaux L, Russell W, Seibel E, Richards T, Sharar S, Patterson D.Virtual Reality als aanvullend niet-farmacologisch analgeticum voor acute brandwondenpijn tijdens medische procedures. Annalen van gedragsgeneeskunde. 2022;41(2):183-191.. Wetenschappelijke studies hebben ook succes aangetoond voor het overwinnen van angst voor spinnen en positieve resultaten voor de behandeling van mensen met eetstoornissen.

Het meeste bestaande onderzoek naar VRT richt zich op VRET; er is minder bekend over hoe succesvol therapie met avatars in een virtuele wereld is. Een wetenschappelijk artikel binnenGrenzen in de psychiatrieontdekte dat het gebruik van CGT in een virtual reality-omgeving een effectieve manier is om mensen met een depressie te behandelen, die misschien terughoudend zijn om traditionele therapie te zoeken[3]Lindner P, Hamilton W, Miloff A, Carlbring P.Hoe depressie te behandelen met virtual reality-interventies met lage intensiteit: perspectieven op het vertalen van cognitieve gedragstechnieken in de virtual reality-modaliteit en hoe antidepressief gebruik te maken van virtual reality - unieke ervaringen. Grenzen in de psychologie. 2019;10:792.. Nog een binnenJMIR geestelijke gezondheidbenadrukt dat VRT kan worden gebruikt als een alternatieve vorm van behandeling voor persoonlijke therapie voor mensen met sociale angst[4]Hur JW, Shin H, Jung D, Lee HJ, Lee S, Kim G, Cho CY, Choi S, Cho CH.Op virtual reality gebaseerde psychotherapie bij sociale angststoornis: fMRI-onderzoek met behulp van zelfreferentieel risico, JMIR geestelijke gezondheid. 2021:8(4):25731..

Wie is een kandidaat voor Virtual Reality-therapie?

Wat betreft wie VRT zou moeten overwegen, zegt Dunning dat het een goede optie is voor mensen die van gamen houden en zich aangetrokken voelen tot een meeslepende ervaring. Hoe dan ook, als iemand een depressie, angst of sociale angst ervaart, hulp wil bij het overwinnen van een fobie of PTSS heeft, kan virtual reality-therapie het proberen waard zijn, voegt Dr. Davis eraan toe.

Hieronder vindt u een lijst met veelvoorkomende aandoeningen die VRT kan gebruiken bij de behandeling van:

 • Pijnbeheersing
 • Angst, waaronder sociale angst en angst voor spreken in het openbaar
 • Depressie
 • Fobieën
 • PTSS
 • Eet stoornissen
 • Rouw en verlies
 • Stoornissen in middelengebruik
 • Stoornissen waarbij dwangmatig gedrag of interpersoonlijke dynamiek aanzienlijk wordt beïnvloed

Houd er rekening mee dat als u vatbaar bent voor hoofdpijn, bewegingsziekte, duizeligheid of een voorgeschiedenis van epileptische aanvallen, VRT - inclusief VRET - misschien niet de beste keuze is, zegt Dunning. "Voor sommige mensen kan elke vorm van beweging [gestimuleerd door virtual reality] hen duizelig maken", zegt ze.

Er zijn ook momenten waarop VRT en VRET niet de enige vorm van behandeling zouden moeten zijn; bepaalde psychische aandoeningen, zoals extreme depressie en bipolaire stoornis, kunnen het beste worden behandeld met voorgeschreven medicijnen. Als u een psychische aandoening heeft - of denkt dat u dit zou kunnen hebben - is het belangrijk om de hulp van een zorgverlener in de geestelijke gezondheidszorg in te roepen om de beste vorm van behandeling te bepalen. Dr. Davis zegt ook dat VRT niet de beste therapie is voor iedereen die suïcidale gedachten heeft, omdat een therapeut in een virtuele wereld de persoon mogelijk niet kan helpen als hij dreigt zijn leven te beëindigen, aangezien hij mogelijk anoniem met de therapie bezig is.

Je verdient het om gelukkig te zijn

Hulp vragen kost kracht. BetterHelp kan u vanaf elk apparaat koppelen aan een professionele, erkende en doorgelichte therapeut.

Wat zijn de voordelen van Virtual Reality-therapie?

Hoewel het nog niet helemaal mainstream is, is VRT veelbelovend als behandeling voor een breed scala aan psychische aandoeningen. Het kan ook een manier zijn om therapie aan te bieden aan mensen die het anders misschien niet zouden proberen.

"Virtual reality-therapie kan iemand helpen zich veilig te voelen als dat anders niet het geval zou zijn", zegt Dunning. Bovendien kan een patiënt het leuk vinden dat een virtual reality-headset een enge omgeving kan stimuleren die hen kan helpen een specifieke angst te overwinnen, maar als het overweldigend wordt, kunnen ze de headset gewoon afzetten.

Dunning zegt dat VRET zelfs thuis kan worden gedaan met bepaalde apps en platforms, een voordeel dat het gemeen heeft met teletherapie. Dit betekent dat VRT en VRET, net als teletherapie, vooral nuttig kunnen zijn voor mensen met een lichamelijke handicap die moeite hebben om naar afspraken te komen. Een VRET-platform dat thuis gebruikt kan worden is oVRcome. Deze app kan door kinderen of volwassenen worden gebruikt om fobieën of sociale angst te behandelen, hoewel moet worden opgemerkt dat een headset vereist is.

Heeft Virtual Reality-therapie risico's?

Er zijn veel positieve aspecten aan virtual reality-therapie, maar er zijn ook nadelen. Hoewel het virtuele aspect het toegankelijker zou kunnen maken, vereist het bij thuisgebruik wel een computer of smart device en een sterke internetverbinding, die voor sommige mensen in achtergestelde gemeenschappen misschien niet overal beschikbaar zijn. Andere personen die niet technisch onderlegd zijn, vinden het misschien moeilijk om VRT te gebruiken en omdat VRT nog relatief nieuw is, kan het moeilijk zijn om een ​​aanbieder te vinden die erin is opgeleid.

Zoals bij elk type therapie, zegt Dr. Davis dat de therapeut een cruciaal onderdeel is van hoe succesvol de behandeling kan zijn. Vooral bij VRET waarbij realistische situaties betrokken zijn, kunnen simulaties die te levendig aanvoelen, mogelijk hertraumatiserend zijn voor iemand om te ervaren wanneer ze niet worden begeleid door een goed opgeleide therapeut.

Een andere overweging is dat de therapeut de persoon mogelijk niet kan bereiken als zich een probleem voordoet. "Als de therapeut zich aan de andere kant van het land of de wereld bevindt, of als de persoon die ze begeleiden zich daar onder de sluier van anonimiteit bevindt, roept dit zeer ernstige ethische vragen en problemen op", zegt ze. "Bij [elk type] therapie is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de patiënt veilig is. Anonimiteit kan een echt probleem zijn.” Zoals met veel opkomende technologieën, zullen er waarschijnlijk ook ethische overwegingen zijn waarmee rekening moet worden gehouden naarmate deze behandeling ook op grotere schaal beschikbaar komt.

De toekomst van virtual reality-therapie

Dr. Davis en Dunning zijn enthousiast over de horizon voor VRT. "De toekomst wordt opmerkelijk naarmate de technologieën beter, goedkoper en toegankelijker worden", zegt Dr. Davis. Dunning is het daarmee eens, in de overtuiging dat het op grotere schaal zal worden gebruikt naarmate er meer VRT-platforms beschikbaar komen.

Als je last hebt van angst, depressie, PTSS, chronische pijn of hulp nodig hebt bij het overwinnen van een fobie en je aangetrokken wordt tot technologie en creativiteit, is de kans groot dat VRT voor jou werkt.

Het is belangrijk om VRT te verkennen met een aanbieder die specifiek op dit gebied is opgeleid. "Neem de tijd om te kijken welke klinische kantoren er in uw stad zijn en of de aanbieders een VRT-opleiding hebben", zegt Dr. Davis. Zoek voordat u zich vastlegt uit wie de sessies host. In tegenstelling tot degenen die mogelijk in therapie gaan, mag de identiteit van de therapeut niet anoniem zijn, zodat u ze kunt onderzoeken en weet dat ze goed opgeleid zijn en u echt kunnen helpen.

De kosten van VRT variëren afhankelijk van de aanbieder, het type ziektekostenverzekering dat iemand heeft en of ze apparatuur (zoals een headset) moeten aanschaffen om thuis te gebruiken. Sommige VRT-sessies zijn duurder dan andere vormen van therapie als je eenmaal de prijs van de apparatuur meetelt, volgens de Panic Anxiety Community Support zonder winstoogmerk voor geestelijke gezondheidszorg. Gelukkig dalen de kosten van VRT-software en wordt deze vorm van therapie steeds meerbetaalbaar.

Therapie in een virtuele realiteit is niet langer een futuristisch concept; het gebeurt nu. Omdat VRT nog nieuw is, zijn er geen gegevens beschikbaar over hoeveel mensen het momenteel gebruiken, maar naarmate meer clinici in het veld worden opgeleid en hoe meer het wordt bestudeerd, zal de toegang toenemen. "Er zijn buitengewone mogelijkheden om te groeien en te leren", zegt Dr. Davis.

Therapie voor hoe we vandaag leven

Talkspace is een online therapieplatform dat gebruikers de vertrouwelijke ondersteuning van een erkende therapeut biedt via een gebruiksvriendelijke en HIPAA-compatibele app.


Betaalbare, handige therapie altijd en overal

Ontvang de hulp die u verdient. BetterHelp maakt professionele therapie overal beschikbaar via een computer, tablet of smartphone.

Ga aan de slag met 20% korting

Op de website van BetterHelp

Bronnen

Voetnoten

Referenties

Jouw gezondheid. Jouw beslissingen.Onze ondersteuning.

Ontvang de Forbes Health-nieuwsbrief voor nuttige tips, nieuws, productrecensies en aanbiedingen van een naam die u kunt vertrouwen.

Bedankt en welkom bij de Forbes Health-community!

Ik ga akkoord met het ontvangen van de Forbes Health-nieuwsbrief via e-mail. Zie onzePrivacybeleidvoor meer informatie en details over hoe u zich kunt afmelden.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Delena Feil

Last Updated: 23/10/2023

Views: 5846

Rating: 4.4 / 5 (45 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Delena Feil

Birthday: 1998-08-29

Address: 747 Lubowitz Run, Sidmouth, HI 90646-5543

Phone: +99513241752844

Job: Design Supervisor

Hobby: Digital arts, Lacemaking, Air sports, Running, Scouting, Shooting, Puzzles

Introduction: My name is Delena Feil, I am a clean, splendid, calm, fancy, jolly, bright, faithful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.